Değerli Meslektaşlar,
Edindiğimiz bilgiler göre 24 ve 25 Haziran tarihlerinde 4. Ulusal Sigorta ve Aktüerya Kongresi Ankara’da ODTÜ (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) yerleşkesinde yapılmıştır. İlki 2013 yılında yapılan ve her iki senede bir düzenlenen Ulusal Sigorta ve Aktüerya Kongresi (USAK), akademisyenlerin, sektör ve kanun yapıcı bazda yetkili ve uzmanların; sigorta ve aktüerya alanındaki en son araştırma konularını ve ihtiyaçlarını değerlendirmek ve tartışmak amacıyla bir araya getiren ulusal düzeyde önemli bir kongredir. Aldığımız bilgiler göre öz konusu Kongreye davet üzerine TOBB SAİK (Sigorta Acenteleri İcra Komitesi) Başkanı Sayın Levent Korkut, Hazine ve Maliye Bakanlığı üst düzey yöneticileri, TOBB Sigortacılık Müdürlüğü yetkilileri de katılmışlar.
Kongreye dair detayları, görüşülen konuları ve panellere ait bilgileri kısa başlıklar halinde sizlerle paylaşıyoruz.
Açılış Konuşmaları Hazine ve Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Ahmet Genç, Prof. Dr. A. Sevtap Kestel (ODTÜ, Uygulamalı Matematik Enstitüsü) ve Taylan Matkap (Aktüerler Derneği) ,Sayın Gabor Hanak (Uluslararası Aktüerler Birliği Başkanı ) ve ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Sayın Mustafa Verşan Kök tarafından yapılmış.
- İlk panelin konu başlığı UFRS 17 olmuştur. UFRS (Uluslararası Finansal Raporlama Standartları) Çeşitli ülkelerde yer alan şirketlerin birbirlerinin mali tablolarını karşılaştırabilmesine olanak tanıyan ve performans ölçen sistem olarak bilinmektedir. Bu panelin konuşmacıları ;Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigorta Denetleme Kurulu Başkanı Sayın Mete Güler, Allianz Sigorta Yöneticisi Sayın Ersin Pak ve KMPG (Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan Uluslararası Şirket ) temsilcisi Sayın Mary Trussell olmuşlardır. Ülkemizde yakın zamanda uygulamasına geçilecek UFRS sistemi özellikle Sigorta Şirketleri açısından hayati önemler taşımakta olup, tüm Sigorta Şirketlerini anlık ve şeffaf olarak üretim, mali durum ve raporlamalarını takip edebilme imkanı sağlayacak bir sistemdir. Böylece Kamu Yönetimi ve yatırımcılar Sigorta Şirketlerinin genel mali durumlarını anlık ve detaylı görüp bu doğrultuda hareket edebilecektir. Gelecek iki yıl içinde Sigorta Şirketlerinin sözleşme bazında raporlama uygulamasına geçmesi hedefleniyor.
- UFRS 17 Sistemi operasyonel anlamda etki yaratacak, Şirketlerin bilgi teknolojisine yatırımları artacak.
- Sektörde çalışan Aktüer sayısının artacağı öngörülüyor, beraberinde Aktüerya Bilimi Sigorta Şirketleri açısından da önem kazanacak. Bu nedenle gençlere mesleki kariyer planlamasında Aktüeryanın önemine dikkat çekilmiş.
- İlk gün yapılan ikinci panelin konu başlığı “Katastrofik Hasarlar ve İklim“ olmuş olup, panelin konuşmacıları TARSİM Genel Müdür Yardımcısı Sayın Zeki Karakurt, DASK ( Doğal Afetler Sigorta Kurumu ) Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Bilal Türkmen ve RS Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ünal Ünaldı olmuşlardır. Bu panelde Dünyada yaşanılan katastrofik hasarların ve İklim değişiklerinin Sigorta Sektörüne etkileri konuşulmuştur.
- Kongrede yapılan üçüncü panelin konu başlığı “ Hayat Dışı Sigortalar “ olmuştur. Moderatörlüğünü TSEV ( Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı ) Müdürü Sayın Mehmet Kalkavan’ın yaptığı panelin konuşmacıları Atilla Benli (Güneş Sigorta) İlhami Koç (Anadolu Sigorta) Yavuz Ölken (Axa Sigorta) Yıldırım Türe (Ergo Sigorta) olmuşlar.
Kongrenin ikinci günü olan 25 Haziran tarihinde de üç farklı konu başlığında ( Sigorta Sektöründe Dijital Dönüşüm- Regülasyon ve Hukuk – Hayat Sigortaları ve Emeklilik ) paneller düzenlenmiş ve panellerde farklı Sigorta Şirketlerinin yöneticileri, Sigortacılık ile ilgili Kamu Temsilcileri ile Üniversite Öğretim Üyeleri konuşmacılar olmuşlardır.
Sigorta Sektörü ve mesleğimiz açısında oldukça kapsamlı bu Kongreyi düzenlenmesini sağlayan kurum ve kişilere, mesleki katkılar sağlayan tüm katılımcılara Acentelerin Sesi Ekibi adına teşekkür ediyor, Kongrenin sektörel açıdan faydalar sağlamasını diliyoruz.
Saygılarımızla,
ACENTELERİN SESİ EKİBİ