Değerli Meslektaşlar

TOBB SAİK Başkanımız Sayın Levent Korkut’un yaşanılan salgın süreci ve bunun Acenteler ile sektörel anlamdaki yansımaları, Acentelerin sorunlarına çözümler konusundaki görüşleri 1 Nisan 2020 tarihli Dünya Gazetesinde röportaj olarak yayınlanmıştır.

Söz konusu röportajı aşağıda sizlerle de paylaşıyoruz.

İlgili Gazete görüntüsüne linkinden ulaşabilirsiniz.

TOBB SAİK Başkanımıza, sorunlar ve taleplerimiz adına gerçekleştirdiği röportaj için Ekibimiz adına teşekkür ediyoruz.

SAYGILARIMIZLA
ACENTELERİN SESİ EKİBİ

Haberin Metni

Acenteler komisyon oranlarında eskiye dönmek istiyor

Selçuk Altun
selcuk.altun@dunya.com
DÜNYA – EKONOMİ
Yayın Tarihi : 1.4.2020  Sayfa : 15

Yaklaşık 60 bin kişiye istihdam sağlayan acenteler, salgın nedeniyle durma noktasına gelen işleri nedeniyle zor günler yaşıyor. Acenteler, ayakta kalabilmek için 2016 yılında yan yarıya düşürülen Zorunlu Trafik Sigortası komisyon oranın eski seviyeye çekilmesini talep ediyor.

Korona virüs salgını (Covid-19) nedeniyle tüm dünya zor bir süreçten geçiyor. Virüsün yarattığı sağlık sorunu ve insani boyut oldukça endişe verici. Çok boyutlu bir tehdit olan korona virüs global ekonomiyi de yıpratıyor. Salgın nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birtakım önlemler alınarak uygulamaya konuluyor.

Salgın, sigortacılık sektörünün yanı sıra sigortacılığın toplum ve sigorta şirketi arasında köprü görevini üstlenen acenteleri de olumsuz şekilde etkiliyor.

16 binden fazla acente adına Dünya’ya açıklama yapan TOBB Türkiye Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, korona virüs salgınının bugüne kadar sektöre etkilerini ve önümüzdeki döneme dair beklentilerini aktararak, acenteler adına kamudan ve temsilciliğini yaptıkları sigorta şirketlerinden taleplerini aktardı.

Sektörün ürettiği primin %65’inin acenteler tarafından gerçekleştiğini, acentelerin istihdama yaklaşık 60 bin direk, 200 – 250 bin dolaylı katkı sağladığını hatırlatan Korkut, “Kapanan, faaliyeti adeta duran işyerleri ve AVM ’ler, restaurantlar, yok denecek kadar azalmış otobüs, uçak, deniz yolu taşımacılığı, kapanan okullar nedeniyle iptal olan servis taşımacılığı, şehir içi ve şehir dışı taşımalar ve benzeri diğer iş kollan faaliyetlerinin durması sonucu sigorta sektörü olarak biz de kendimizi uçak moduna aldık” dedi.

 

Kamudan beklentiler

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ’ın sigorta sektörünü büyütmek ve finans sektörü içinde aldığı yüzde 4 payı artırmak için özel çaba sarf ettiğini aktaran Levent Korkut, mevcut işlerin devamı için kamudan beklentilerini şu şekilde dile getirdi:

“Ekonomik İstikrar Paketi ’nde sigorta acenteleri kapsam dışında tutulmuş olup, ikincil düzenlemelerde Gelir Vergisi Mükellefleri kapsam içine alındı. 6 bin 782 adet şahıs acentesi bu kapsamda bulunuyor. Ancak, 16 bin 37 acenteden 9 bin 255’i tüzel kişi olduğu için Ekonomik İstikrar Kalkanı dışında tutuldu. Bu ciddi bir haksızlığa neden oldu. En kısa sürede bu ikilemin giderileceğinden tereddütümüz yoktur.

16 Nisan 2016 tarihinde Zorunlu Trafik Sigortası ’nda yaşanan hasar/ prim olumsuzluğu nedeniyle acentelerin komisyonları yan yarıya düşürülmüştü. Komisyon miktarının biz acentelere hiç olmaz ise bu dönemde tekrar geri verilmesinin sağlanmasını talep ediyoruz.

Şartlarını ve teminatlarını devletin belirlediği Zorunlu Trafik Sigortası’ nın haksız rekabet ve iş kaybını asgariye indirmesi açısından Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmesi çok doğru ve adil olacaktır.

Acentelerin SGK, vergi, muhtasar ödemelerinin diğer sektörlerde olduğu gibi 6 ay süre ile ertelenmesi, finansal desteklere ve tüm teşviklere erişimi sağlanmalıdır.”

İş yapış modelleri değişti

Acentesine önem vermeyen sigorta şirketlerinin işin devamlılığım sağlamayacağını ve müşterileri memnuniyetini sağlayamayacağım ifade eden Korkut, “Bizler, sigorta şirketlerinin vekaleti ile iş yapıyoruz. Dolayısıyla, fiyat ve şartlan sigorta şirketleri belirliyor. Sigorta şirketlerinin tamamına yakım evden çalışmaya geçmiş durumda. Bu durum iletişim ve iş yapış konusunda bir takım aksama ve iletişim zorluklarım da beraberinde getiriyor. Bu sürecin dayanışma, hoş görü ve güvenin biraz daha önde ve yoğun olarak kullanılması ile çözülebileceğine inanıyorum” dedi.

 

Sigorta şirketlerinden beklentiler

►        Acente protokol hedefleri esnetilmeli ve yenilenmeli.

►        Acentenin tahsilat ödeme sorunlarına destek olunmalı, primi alınamayan poliçeler başlangıcından iptal edilebilmeli. Tahsilat sorumluluğu acenteden olmamalı. Bu sûre içinde ödemeler ertelenmeli, daha sonra vade farksız taksitler ile alınmalı.

►        Sigortalılara ödemelerde asgari 30 gün ek süre verilmeli.

►        Şirketler acentesinin komisyon ödemelerini haftalık yapmalı.

►        Internet çok ağır çalıştığından iş süreçleri beklemeler ve kesintilerden dolayı aksamakta olup, hızlı internet paketleri ve ayrıca acentenin evden çalışmasına destek verilmeli.

►        İş kabul ve seçim kriterleri esnetilmeli.

►        İş onayları çabuk verilmeli.

►        Sigorta şirketleri yurt içi ve yurt dışı toplantı ve seyahatleri iptal ederek bu bütçeleri üretim yüzdeleri nispetinde acentelerine destek olarak vermeli.

►        Sigorta şirketleri istihdam edilen personel maaşlarına nakdi destek vermeli.

►        Sigorta şirketleri acentelere ek komisyon