Değerli Meslektaşlarımız,

TOBB SAİK Yönetimi Düzce Ticaret ve Sanayi Odası 9. Meslek Komitesi (Bankalar, Sigorta Acenteleri, Döviz Büroları, Esnaf Kefalet Kooperatifleri) tarafından Düzce Mutfak Sanatları Merkezinde düzenlenen Doğal Afet Sigortaları Farkındalık Zirvesi Programı ‘na katıldı.

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa; TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut, TOBB SAİK Yönetim Kurulu üyesi ve İstanbul Ticaret Odası Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz, TOBB Sektör Meclisi Üyeleri Selim Koçak ve Alaaddin Paşa Kaba, Türk Reasürans Genel Müdürü Yönetim Kurulu Üyesi Selva Eren, Türk Reasürans Genel Müdür Yardımcısı İcra Kurulu Üyesi Erdal Turgut, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık, 9. Meslek Komite Başkanı Özgür Muradoğlu, Komite Üyeleri Murat Sert, Cengizhan Veziroğlu, Gökçe Ülkü Altay, Faruk Yusufoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurhan Kartal, İl Tapu Müdürü Gülsen Sağlam, İstanbul, Akçakoca, Bolu, Sakarya, Ereğli Ticaret ve Sanayi Odaları yetkileri ve Düzce’de faaliyet gösteren Acente yetkileri katılım sağladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık;

“ 23 Kasım 2022 tarihinde yaşadığımız 5.9 şiddetindeki deprem bizleri tekrar 1999 yılında yaşadığımız günlere geri getirdi. Depremde can kaybının olmaması, binalarımızın ayakta kalması bize gerçekten büyük teselli kaynağı oldu. Ölümlere depremin değil standartlara uygun olmayan binaların neden olduğu gerçeğine tekrar vakıf olduk. Özellikle 2008 sonrası inşa edilen binaların güncellenen deprem yönetmeliklerine uygun olarak yapılmasının ne kadar önemli olduğunu yaşayarak öğrendik. Düzce Belediyesinin deprem yönetmeliklerine göre yerine getirilmesi zorunlu kriterlerin ötesindeki şartları da talep etmesinin hasar düzeylerinin çok daha düşük seviyelerde gerçekleşmesinde büyük bir payı olduğunu görmüş olduk. Bu depremde Düzce inşaat sektörü bana göre sınıfı geçmiş, kalitesini ortaya koymuştur. Bu tarihten sonra inşa edilecek binalarda kalitenin çok daha üst seviyeye çıkacağına eminim. Depremden sonra en çok duyduğumuz kavramlar hasar tespitleri ve DASK oldu. Doğal afet sigortasının da önemi çok daha iyi anlaşıldı. Hatta deprem ve diğer doğal afet primlerinin ve teminatlarının çok daha üst seviyelerde olması gerektiğini de görmüş olduk. Topraklarının neredeyse yarısının aktif fay hatları üzerinde bulunduğu ülkemizde deprem gerçeğini kabul etmek, hayat tarzımızı buna uygun olarak şekillendirmek zorundayız. Bu yüzden bu konuda kamuoyunda ciddi bir farkındalık yaratmak zorundayız. Sigortacılık sektörü bu gerçek etrafında pozisyonunu tekrar gözden geçirmek zorunda. Zaten burada yapmak istediğimiz de bu. Dünya çapında, doğal afetler 2021’de önemli ölçüde yüksek hasarlara neden oldu. Fırtınalar, seller, orman yangınları ve depremler 280 milyar dolar değerindeki varlığı yok etti.  2020 yılındaki 210 milyar dolarlık hasarın 120 milyar doları sigortalıyken, 2019 yılındaki 166 milyar dolarlık hasarın 57 milyar doları sigortalıydı. İklim değişikliğinin ciddi şekilde tetiklediği doğal afetler her yıl artmaya devam edecek ve hasar rakamlarının üst seviyelere çıkmasına neden olacak. Sigortacılık sektörü strateji oluştururken bu gerçeği de göz önünde bulundurmak zorundadır. Bugünkü birlikteliğimizin sigortacılık sektörüne ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim.” ifadelerini kullandı.

Programın başında Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan 12 Kasım 1999 ve 23 Kasım 2022 depremleri kısa filminin gösterimi yapıldı.

TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut,

“İnternetten satış yapan bazı firmalar komisyon iadesi yaparak haksız rekabet yapıyor bunlarla mücadelemiz sürüyor. Sigorta şirketleri trafik sigortası kesmiyorlar, bu konuda SEDDK ile görüşmelerimiz devam ediyor, Maliye Bakanımızdan randevu talep ettik haber bekliyoruz. Trafik sigortası sorununu çözümü için ya serbest tarife ya da sabit tarifeye geçilmelidir. İl içinde Acenteler arası iş paylaşabilirsiniz fakat İl dışından yapılarla ve brokerlerle iş paylaşmayın, bu yapılarla mücadelemize devam ediyoruz” dedi.

Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren;

“Dask poliçelerine diğer doğal afetleri de dahil ettiğimiz çalışmamızda sona geldik. Birkaç Aya kadar yeni teminatlı poliçelere başlayacağız. Hasar ödemelerinde yaşadığınız sorunları 125 No’lu telefona ve info@dask.gov.tr mail adresine bildirin, en kısa sürede çözmeye çalışıyoruz. Ayrıca şirketlerinin sigorta yapmaktan kaçındığı tekstil, mobilya, plastik gibi sektörlerin sigortalanması için yaptığımız çalışmalar devam ediyor” dedi.

DASK Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Turgut;

“İzmir ve Elâzığ depremlerinde tecrübe kazanan kurumumuz Düzce depreminde çok kısa sürede hasar tespiti yaparak tazminatlarını ödemeye başladık” dedi.

Program sigorta acentelerinin sorularının cevaplanmasının ardından hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Göreve geldiğinden bu yana mesleğimiz adına çalışmalarını aralıksız devam ettiren İcra Komitesi üyelerine Ekibimiz adına teşekkür ediyoruz.

Saygılarımızla,
Acentelerin Sesi Ekibi