Değerli Meslektaşlarımız

Bu yıl; 31 Mayıs 6 Haziran 2021tarihleri arasında kutlanan Sigorta Haftası etkinlikleri kapsamında video konferans aracılığıyla düzenlenen önemli bir panele TOBB SAİK Başkanı Sayın Levent Korkut da katılmışlardır. Sektörel önemli konuların katılan panelistlerle konuşulduğu panelde İcra Komitemiz Başkanımızın yaptığı konuşmanın metnini aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

Bu vesile ile her ortamda sesimiz olan İcra Komitemiz Başkanımız Sayın Levent Korkut’a ekibimiz adına teşekkür ediyoruz.

Paneli Acentelerin Sesi YouTube Kanalımızdan da izleyebilirsiniz.

Saygılarımızla
ACENTELERİN SESİ EKİBİ

 

SORU 1 : Sayın Korkut, pandemi siz acenteleri nasıl etkiledi, hem iş yapış şekilleri açısından hem de ticari anlamda?

Öncelikle, sizleri ve ekran başında bizleri takip eden değerli katılımcıları şahsım ve Başkanı bulunduğu Sigorta Acenteleri İcra Komitem adına saygıyla selamlıyor, sigorta haftamızı en içten dileklerimle kutluyorum.

Malumunuz bu yıl pandemi nedeniyle sigorta haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler ağırlıklı olarak dijital ortamda icra edilmektedir. İnşallah bir sonraki Sigorta Haftasını geçmişte olduğu gibi el ele, omuz omuza, coşkuyla icra ederiz.

Sigorta Haftası 10. Yıl etkinlikleri kapsamında Türkiye Sigorta Birliği güzel bir organizasyon yapıyor. Bu organizasyondan dolayı, TSB Başkanı Atilla BENLİ beyefendinin şahsında, tüm TSB ekibine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Yine, pandemi şartlarına rağmen, illerinde, mensubu bulundukları; Odalarda, Derneklerde sigorta haftasını çeşitli etkinliklerle icra eden, şehirleri, billboardları afişlerle donatan değerli meslektaşlarıma da teşekkürlerimi sunuyorum.

Ülkemizde sigorta bilincinin artmasında, sigortanın tabana yayılmasında, sektörün bu güne gelmesinde ağırlıklı yükü taşıyan acentelerimiz, sektörümüzün geleceği için, bu yıl da tüm gücüyle çalışmaktadır.

Hepimizin bildiği üzere, Pandemi sürecinde, müşterilerin satın alma eğilimleri, tüm sektörlerde olduğu gibi, sigorta sektöründe de farklılık gösterdi. İnsanlar, pandeminin tetiklediği kaygı ve korku ortamında, sigorta harcamalarını kısmak istediler. Bizler acente olarak, müşterilerimize, bu dönemde sigortaya daha çok ihtiyaç duyacaklarını, poliçe iptallerinden kaçınmaları gerektiğini anlattık. Poliçe yenilemelerinin yapılabilmesi için çok efor sarf ettik.

Bakınız, bizler acente olarak sigortalılarla sadece iş ilişkisi içerisinde değiliz. Bizim müşterilerimizle aynı zamanda gönül bağımız var. Düşününki, bu kişiler, servetlerini, evlerini, sağlıklarını, çocuklarının geleceklerini bizlere emanet ediyor. Milyonlarca liralık fabrikalarını bizim aracılığımızla sigortalatıyor. Burada yapacağımız ufak bir hata, kişilerin tüm birikimlerinin bir anda yok olmasına neden olabilir. Ama sigortalılar bize güveniyor. Bizler de bu güveni boşa çıkartmamak için, 7/24 sigortalımızın yanında oluyoruz.

Pandemi sürecinde de gerek telefon, e-posta ve benzeri yöntemlerle, gerekse ihtiyaç durumunda yanlarına giderek hizmet vermeye devam ettik. Bu çabalarımız neticesinde, çok şükür ciddi bir iş kaybı yaşamadık. Ancak, Anadolu’da, özellikle küçük yerleşim yerlerinde, hem sigorta pazarının oto branşına bağlı olması, hem pandemi döneminde yapılan haksız rekabet ve kötü uygulamalar, hem de poliçe fiyatlarındaki düşüş nedeniyle, acente meslektaşlarımız zor günler yaşadı, yaşamaya devam ediyor.

Bu acentelerimizin hayatta kalması çok önemli, ülkemiz sigortacılığını geliştireceksek bu meslektaşlarımız sayesinde geliştireceğiz. Zira, en yüksek büyüme potansiyeli o pazarda. Bizim küçük ve orta ölçekli acentelerimizi ayakta tutabilmemiz için de, trafik branşında onları desteklememiz gerekir. Bu çerçevede, ivedi olarak, acilen trafik sigortasında taban acente komisyonunu yükseltmeliyiz.

Özetlemek gerekirse, pandemi sürecinde, sektörün iş kaybı yaşamaması, sigortalının mağdur olmaması için, acenteler olarak canla başla çalıştık. Pandemi de olsa, dolu da olsa, deprem de olsa, sel de olsa, sigortalımızın yanında olduk, olmaya devam ediyoruz.

Soru 2.

Pandemi sonrasında sigorta acenteleri için neler farklı olacak? İş yapış şekilleriniz pandemi öncesi döneme göre epey değişmiş olacak herhalde? Siz acenteler olarak pandemi sonrası dünyanın size neler getireceğini düşünüyorsunuz, acenteler yeni dünyaya kendilerini nasıl hazırlıyor; bu yolda planlarınız nelerdir?

Ve bununla bağlantılı olarak hükümetten, SEDDK ’dan, sigorta şirketlerinden beklentileriniz nelerdir?

Pandemi bir yandan dijitalleşme süreçlerini hızlandırırken, bir yandan da geniş ve yaygın hizmet ağına sahip olmanın önemini gözler önüne serdi. Seyahatlerin yapılamadığı dönemde, özellikle yaşanılan büyük hasarlarda, sigorta şirketlerimizin en büyük yardımcısı o ildeki acenteler oldu.

Bu dönemde, acenteler, geleneksel satış yöntemlerinden elde ettikleri tecrübeleri Dijital Alt yapı ve Teknoloji ile buluşturup insan hayatını operasyonel işlerde kolaylaştırıcı çözümler üretti.

Bakınız pandemi dönemi bize bir kez daha gösterdi ki, satış odaklı anlayıştan hizmet ve güven odaklı anlayışa yönelmemiz gerekiyor.

Ancak, bu dönemde acenteler olarak sadece, pandemi şartlarıyla mücadele etmedik. Pandeminin yanı sıra, penetrasyonu artırmak, maliyeti düşürmek gibi yersiz ve asılsız bahanelerle, kanunen yetkili kılınan acente ve broker dışında yeni satış kanalları ihdas edilmesi çabalarıyla da mücadele ettik. Mücadele etmeye, devam ediyoruz. Daha iki gün önce Hazine ve Maliye Bakan Yardımcımız Sayın Şakir Ercan GÜL ’e, SAİK olarak bu konuları arz ettik.

9 Mayıs 2020’de hayatımıza giren mesafeli satış yönetmeliğinin revizyonu için, 1 yıldan uzun süredir çalışıyoruz. Bu konuda, derdiğimi anlattığımız Bakanlarımız, bürokratlarımız sağ olsunlar bizlere hak verdiler, destek verdiler.

SEDDK Başkanımız Sayın Türker GÜRSOY ve ekibi ile koordineli şekilde güzel bir çalışma yaptık. Türker Beyin şahsında, tüm SEDDK ekibine de teşekkürlerimi sunuyorum. Artık top onlarda, inşallah yakın bir zamanda, güzel bir Yönetmelik yayınlayacaklar.

Pandemi sonrası, hızlı ekonomik büyüme ile birlikte, acenteler olarak işlerimize daha sıkı bir şekilde sarılacak, sektörün büyümesi için katkı sunmaya devam edeceğiz. Dijitalleşme ve teknolojik gelişmeleri iş süreçlerimize entegre edecek ve çağın gerisinde kalmayacağız. Bu noktada, TOBB SAİK olarak tüm paydaşlarımızla birlikte, SEDDK ’nın önderliğinde, gerekli eğitim ve alt yapı ihtiyaçlarını sağlamaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.

TOBB Başkanımız Sayın Rifat HİSARCIKLIOĞLU ’nun pazartesi günü yapmış olduğu konuşmasında vurguladığı gibi, sigorta olmazsa üretim olmaz, üretim için sigorta yapacağız. Sigorta yaparken de “sigorta satan değil”, “danışılan, hizmet sunan” olacağız.

Bu süreçte, Sigorta Şirketlerimizden, Kurumlarımızdan beklentilerimiz, öncelikle acente komisyonlarının yükseltilmesidir. Rifat Başkanımız da söyledi. SEDDK ’dan müjdeli bir haber bekliyoruz. Sonrasında, acenteye alternatif dağıtım kanalı arayışında olunmamasıdır. Eskiler demeyeceğim, benim gibi tecrübeli arkadaşlar bilirler, geçmişte yanlış poliçe satışından, satış sonrası hizmet sunulmamasından çok çektik. Sektör defalarca denedi. Hepsi kötü sonuçlandı. Artık bunlardan vaz geçelim. Hep birlikte, mevcut dağıtım kanallarımızı güçlendirelim, geliştirelim.

Bakınız 2016 -2017 yıllarında Fransa’da, gelişen teknolojiye ayak uydurmak bahanesiyle, 25.000 satış danışmanının işine son veriliyor. Bunun yerine IT yatırımı yapılıyor. Sonuçta ne oluyor biliyor musunuz? Poliçe üretimi %34 azalıyor. Tekrar vurguluyorum. Geleneksel satış yöntemi ile teknolojiyi birleştirelim. Bunları birbirine rakip yapmayalım. Ancak bu şekilde hepimiz kazanır, sektörü büyütürüz.

Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine, Sayın Başkanımız Rifat HİSARCIKLIOĞLU ’na, Sayın Hakan ÜLKEN ’e, SEDDK Başkanımız Sayın Türker GÜRSOY ’a ve TSB Başkanımız Sayın Atilla BENLİ ’ye, sigorta şirketlerimize, kıymetli meslektaşlarıma tekrar teşekkürlerimi sunuyor, sigorta haftamızı kutluyor, sağlıklı, bol kazançlı günler diliyorum.